Konečně začíná teplo, na balkonech již máte určitě uklizeno, budete sázet letničky do truhlíků, ale je dobré, pokud můžeme občas i něco uštípnout do kuchyně. Takové čerstvé bylinky do salátu nebo na pizzu Vám jistě přijdou vhod. A při odpočinku si udělat sklenku chladivého mojita s čerstvou mátou, to už určitě stojí za tu námahu si na balkonech udělat malou jedlou zahrádku v květináčích :-).
Doporučuji se nejdříve zamyslet, jaké bylinky v kuchyni používáte nejvíce, jak máte orientovaný balkon, jak je velký, rozmyslet si, kam byste chtěli květináče, truhlíky nebo i závěsné kapsy umístit a pak vyrazit do zahradnictví, kde mají rostliny silné a zdravé a ještě určitě dostanete rady od odborníků, jak se o bylinky starat a kam je umístit.
Ale pár typů a nápadů, jaké bylinky si pořídit a proč, Vám poradíme i my :-). 

Máta peprná

Jako základní bylinku doporučujeme osadit do většího květináče mátu peprnou, ať se může pěkně rozrůst. Vyberte si odrůdu (čokoládová, pomerančová, jahodová atd.), která Vám nejvíc voní a chutná, určitě si kousek lísku v zahradnictví v prstech proměte a ochutnejte :-). Můžete nasadit i víc druhů. Mátu použijete často, ať na již na zmíněné mojito, na osvěžující vodu s citronem nebo ranní mátový čaj.

Oregáno – Dobromysl

A teď trochu Itálie :-). Pokud máte rádi domácí pizzu, pak nezapomeňte na oregáno česky dobromysl. Její přidávání do jídel mělo přinést veselou náladu (dobrou mysl). Pomáhá také při kašli a má protizánětlivé účinky, přidává se často do bylinných směsí. Dobromysl podporuje chuť k jídlu :-).
Oregáno je nenáročné, nejlépe se mu daří na sluníčku a nevadí mu, když ho zapomenete zalít :-).

Meduňka lékařská

V dnešním uspěchaném životě máte určitě chvíle, kdy máte všeho už dost, a proto si uděláte lahodný meduňkový čaj, který vás správně uklidní. Takže další doporučení na pořízení je Meduňka lékařská. Tu raději také zasaďte samostatně do většího květináče a vyhovovat jí bude slunce i polostín.

Tymián

Mojím oblíbencem je tymián obecný, ten nesmí chybět v žádné bylinné zahrádce. Tato krásná bylinka a zároveň zdravé koření je nesmírně aromatická a patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Čerstvý nasekaný tymián dodá chuť a vůni omáčkám a veškerým pokrmům z masa, ryb a zeleniny. Celou snítku můžete vložit do ryby a při grilování ji krásně provoní. Používá se často v marinádách.
Má rád dostatek slunce a odpuzuje škůdce, a tak se hodí na každý balkon.

Bazalka

Výborná jednoletka na léto je bazalka. V truhlíku můžete nakombinovat různé druhy bazalky, kterých je v posledních letech spousta – klasická, červená, drobnolistá, citronová anýzová nebo skořicová. A v rajčatovém letním salátu nesmí bazalka chybět. Bazalky nekombinujte s jinými bylinami, vyžadují totiž hodně tepla a slunce a zároveň hodně častou zálivku.

Rozmarýn

Pro svoji výraznou vůni i chuť středomoří si pořiďte rozmarýn lékařský. Ten se vyplatí nejen v kychyni, ale i v koupelně a ložnici :-). Nejdříve si můžete dát grilovanou vepřovou panenku se snítkou rozmarýnu a pak si dát rozmarýnovou koupel, která odplaví únavu a zregeneruje namožené svaly. Nezapomeňte ji stříhat, aby Vám nezdřevěnatěla a v zimě ji raději přestěhujte do bytu. Má ráda sluníčko.

Stévie

A poslední, sladká tečka na závěr :-). Vyměňte cukr za lístky stévie.
Tato rostlina má velmi sladkou a zajímavou chuť, je mnohem 🙂 sladší než cukr až 300x.
Listy stévie můžete používat čerstvé i sušené. Sladidlo je rozpustné ve vodě, proto stačí přidat do přímo do čaje 1–2 čerstvé lísty, které nakrájíte na malé kousky. Stévii využijete i pro přípravu zdravých sladkostí.
Stévie vyžaduje teplo, sluníčko a mírnou zálivku.

Nebojte se experimentovat a zkoušet. I na balkonech a lodžíích se dá vypěstovat krásná zahrádka se spoustou dobrot a nemusíte bojovat s plevelem jako na standardních zahradách. Do truhlíků můžete seskupit i více různých bylinek, ale spíše těch drobnějších, které mají i podobné nároky na světlo a zalévání. Nezapomeňte všechny bylinky pravidelně používat, při zastřihávání získávají větší košatost.